Prečo letia ceny papierových tašiek opakovane vyššie? [***prémiový článok***]

- Kategória: Novinky

Ceny papierových tašiek letia smerom hore kvôli strmo rastúcim cenám papiera, ktorý sa zdražuje kvôli cene plynu. To by mohol byť začiatok aj koniec článku. Bohužiaľ takto jednoduché to nie je, aj keď sú ceny energií predným tahúňom zdraženia.

ceny papírových tašek

Cena papierových tašiek

Vráťme sa do jari 2020, kedy cena kraftového papiera, ktorý sa primárne používa pre výrobu pevných papierových tašiek, bola pod polovičnou cenou tej dnešnej. S príchodom Covidu sme uzatvorili predajne a utlmili spoločenský život. Reakciou na vzniknutú situáciu bolo ochladenie dopytu po papierových taškách. Odberatelia nie zriedka rušili už objednávky v obehu a čakalo sa na ďalší vývoj situácie. Na prelome jar/leto 2020 prišlo k rozvolňovaniu a s tým aj k oživeniu dopytu a objednávok papierových tašiek a obecne papierových obalov. Jeseň až zima boli obchodne ako na húpačke. Začiatkom roku 2021 skokovo zosilnel segment gastro tašiek a papierových tašiek pre rozvoz produktov a potravín.

Drevo, ako vstupná surovina pre papier, začalo chýbať aj v stavebníctve. Ťažba dreva v roku 2020 s ohľadom na podkôrnikovú kalamitu bola rekordná. V nasledujúcom roku však drevo začalo dochádzať. K tomu zosílil niekoľko rokov trvajúci výkup dreva Čínou a pridala sa aj Amerika. Okrem samotného dreva začala Čína v roku 2021 zvyšovať dopyt taktiež po papieri a bola ochotná preplácať trhové ceny v Európe. Keď si predstavíte zatvorené čínske továrne v časti roku 2020 a následné oživenie svetového dopytu po spotrebných produktoch, tak sa zdá byť pochopiteľná snaha dohnať slabé mesiace a navýšiť výrobu a prepravu produktov (o nedostatku kontajnerov a zdražovaní prepravy ste určite čítali). Navýšenie produkcie a prepravy znamená navýšenie prepravných papierových obalov, čo sa rovná vyššej spotrebe papiera a sme naspäť u ochoty preplácať európske ceny papiera zo strany čínskych výrobcov.

Dostávame sa do jari 2021 a sme v situácii silnejúceho dopytu zo strany čínskych výrobcov, cena sa zvyšuje a oživený dopyt európskych obchodníkov po papierových taškách slušne rastie. Výrobci papiera hlásia preplnené kapacity a zvyšovanie cien. V západných krajinách Európy sa rozbiehajú nové startupy a rozvozové služby, používajúce vo veľkom množstve papierové tašky. A tieto startupy, „napumpované“ miliardami od investorov, nemajú problém podpisovať bianco objednávky výrobcom papierových tašiek, aby si zajistili kapacitu. A výrobci tašiek potvrdzujú navýšené ceny výrobcom papiera, ktorí platia vyššie ceny dodávateľom energií. Možno ste si všimli na konci minulého leta a v priebehu jesene, že niektoré obchodné reťazce nemali papierové tašky alebo ponúkali dočasné riešenia. A niektorí z nich dokonca siahli naspäť po igelitkách a snažili sa nás presvedčiť o ich ekologickej výhode oproti papieru. Časy sa menia a nákupní dravci z retailu boli asi prekvapení, že im niektorí výrobci tašiek nepotvrdili zmluvy alebo nechceli akceptovať predchádzajúce štandardné požiadavky.

Je ťažké zabudnúť na kauzu Bohemia Energy, ktorá sa trochu stala symbolom skokového zvýšenia cien energií. Do jesene 2021 sme vstupovali s ďalším zvýšením cien papierových tašiek. Na chvíľu by som prerušil gradujúcu situáciu na trhu a pozrel sa na skladbu ceny papierovej tašky.

 

Cena tašky

Pri pohľade na papierovú tašku sa môže zdať, že v kalkulácii nákladov hraje dôležitú úlohu cena samotného papiera. A je to tak. Taška sa však lepí a potláča a bez prekvapenia prišlo k nárastu cien za tieto materiály. Taška sa tlačí a kompletuje na strojoch, ktoré spotrebovávajú stále dražšiu energiu, v halách, ktoré sú vykurované znovu drahšou energiou. Samotná taška by sa k spotrebiteľovi ťažko dostala bez papierovej krabice, ktorej cena skokovo rastie (podobný príbeh ako s taškou). Kartónová krabica je na drevenej palete. Papier, krabice, palety, to všetko sa prepravuje do výroby a následne tašky do skladov, k distribútorom a zákazníkom. Nedostatok prepravných kapacít a skokové nárasty pohonných hmôt ďalej doplňujú nárast ceny samotnej tašky.

 

Štvrtý kvartál 2021 bol v odbore papierových tašiek komplikovaný. Cez rastúce ceny bol o tašky enormný záujem, bohužiaľ tomu nezodpovedali výrobné možnosti ako tašiek samotných, tak aj papiera. Prichádzalo k veľkým výpadkom dodávok, ktoré nebolo možné nahradiť z iných preplnených kapacít. Do minulého roku sme vstupovali bez veľkých nádejí na zlepšenie. Skoršie plánovanie v radoch týždňov až dvoch mesiacov už nie je aktuálne a momentálne musíme plánovať výrobu až na rok dopredu. V januári prišlo k ďalšiemu zdraženiu. To sme však netušili, čo prinesie február.

Desivý konflikt na Ukrajine prináša neskutočné ľudské utrpenie. Ako malý chlapec som určitú dobu s rodičmi žil na západe Ukrajiny a možno o to horšie mi je pri čítaní aktuálnych správ. Konsekvencia z uvalovaných sankcií na Rusko a prebiehajúceho konfliktu sa prenáša do celej Európy. Možno som nebol sám, kdo dúfal v ukľudnenie po covidovom období, miesto toho však prišlo ďalšie zdražovanie energií, hrozba nedostatku plynu a logické zdraženie produkcie z nej vychádzajúce. A zmeny cien nielen energií a podmienok dodávok sa dejú na dennej báze.

Keď sa pozriem naspäť do roku 2019, bolo vtedy možné uzatvoriť zmluvu na ročnú dodávku tašiek v objeme jednotiek až desiatok miliónov kusov s ročnou fixáciou ceny. V roku 2020 sme to zvládli už len na pol roka a v roku 2021 sme komplikovano cenu držali na štvrťročnej báze. Keď dnes (približne v polovici marca 2022) skúsite objednať novú výrobu papierových tašiek v objemoch stoviek tisíc až po milión kusov (za čo by ešte nedávno nejedna výroba bola vďačná), pravdepodobne vám výrobca poďakuje a odkáže na rok 2023, kedy to môžete skúsiť znovu prebrať. A to ste sa ani nedostali k jednaniu o cene.

Rád by som na záver napísal, že sa všetko čo najskôr ukľudní a bude lepšie. Verím, že bude. Len mám obavy, že to nebude v tomto roku. Dostali sme sa do veľmi nekľudnej doby, kedy sa obchodné podmienky menia veľmi rýchlo a my sa snažíme balancovať ako to len ide. Zaisťujeme pre vás viac tašiek do zásoby, rezervujeme si výrobné kapacity v oveľa dlhšom horizonte, aby sme neopakovali jeseň v minulom roku. Jednáme o každej výrobnej cene, snažíme sa udržiavať ceny vstupov, ako je to len možné. Pokým sa však situácia neukľudní a nestabilizuje, nezastavíme bohužiaľ prípadné úpravy cien. Predtým sa nám darilo udržať rovnaké ceny skladových tašiek aj niekoľko rokov za sebou. Keby to bolo len na nás, tak pre vás radi budeme vyrábať za stabilné ceny a v krátkych termínoch.

Držte sa a verme v kľudnejšiu budúcnosť.

Petr Hruboš

Petr Hruboš
CEO Taškahned.cz

 

>> Aktuálne ceny papierových tašiek nájdete na našom e-shope <<

Papierové tašky bez potlače

  • Ceny papierových tašiek bez potlače sú uvedené u každého produktu na e-shope.
  • Tašky bez potlače expedujeme obratom.

Papierové tašky s vlastnou potlačou

  • Stačí si vybrať tašku z našej ponuky na e-shope a pomocou tlačítka „DOPYTOVAŤ S POTLAČOU“ nám pošlite dopyt. Váš dopyt nám môžete taktiež poslať na e-mail info@taskahned.sk.
  • Na základe dopytu vám obratom pošleme cenovú kalkuláciu.
  • Papierové tašky s potlačou dodávame v termíne 2-3 tždňov. Termíny sa počítajú od potvrdenia objednávky s náhľadom a s následným zaplatením zálohovej faktúry.

 

PREJSŤ NA VÝBER PAPIEROVÝCH TAŠIEK

 

Súvisiace príspevky

Zdielať tento obsah