3 pravidlá pre umiestnenie

- Kategória: Novinky

Zákazníkom poskytujeme náhľad tašky s ich grafikou pre schválenie pred výrobou. Grafiku umiestňujeme na šablónu tašky a posielame v .pdf k schváleniu. To všetko zadarmo. Máme ale zákazníkov, ktorí si chcú grafiku do šablóny umiestniť sami. To je samozrejme možné, len je potrebné dodržať pár pravidiel umiestnenia.

Tlačíme 2 cm od okraja

Pri umiestňovaní náhľadu je potrebné dodržať odstup od okrajov a od spodnej hrany tašky, a to minimálne 2 cm.

okraje na spodu tašky

V šablónach máme preddefinované vodítka znázorňujúce tlačovú plochu

Od vrchnej časti tašky je potrebné dodržať odstup cca 7-9 cm. Je to kvôli polepom uší, viz fotografia nižšie. Všetky tašky síce polep uší nemajú, ale napríklad tašky s bavlneným uchom, zakončené uzlíkom, vytvárajú pri potlači na taške hrboľ, a tak je potrebné grafiku posunúť nižšie.

polep uší u extraTWISTU

Polep uší vo vnútri tašky

odstup od uší

Vodítka sa zobrazujú len v najnovších verziách Ilustrátoru zo súboru .AI

Umiestnenie náhľadu cez sklad tašky

Sklad tašky je miesto, kde je ohnuté dno na zadnej strane. U sieťotlače, kde sa taška rozloží a umiestňuje sa na tlačovú paletu, to tak nevadí. Niečo iné je však u flexotlače, kde sa taška tlačí zložená. Válce u flexotlače prechádzajú cez (hrboľky) sklad tašky, a práve v týchto miestach môže byť potlač nedokonalá.

nandavání tašky na paletu

Vkladanie tašky na tlačovú paletu u sieťotlače

taška na sítotisku

Taška na sieťotlači

vkládání tašky do flexotisku

Vkladanie tašky do flexotlačového stroja. Tu ide taška do stroja zložená, viz predchádzajúci článok o flexotlači tu.

ukázka ohybů tašky

Ukážka skladov (ohybov) tašky

U flexotlače teda umiestňujeme grafiku na šablóne tak, aby čo najmenej zasahovala do týchto skladov. U flexotlači na zadnej strane je obmedzený priestor pre potlač, kvôli zloženému dnu tašky. Motívy na zadných stranách zákazníkom umiestňujeme nad zložené dno tašky, viz predchádzajúci článok o flexotlači tu.

Obojstranná potlač u laminovaných tašiek

Laminované lesklé tašky sa musia po vytlačení zapekať, inak by sa potlač z klzkého povrchu zoškrabala. Tašk prechádzajú zložené zapiekacím strojom. Na zadnú stranu sa dostatočná teplota pre zapečenie ešte dostane, ale problém môže nastávať v mieste zloženého dna tašky. Tam sa dostatočná teplota nemusí vždy dostať a nemusí byť farba celkom zapečená. Aj keď je tento jav skôr výnimočný, radšej sa tomuto priestoru vyhýbame.

tašky projíždí pecí

Tašky sa umiestňujú na pás a prejdú pecou.

ohyb u pálavy

Detail tašky, kde vidíte malý priestor v ohybe tašky na zadnej strane, kam je problém dostať dostatočnú teplotu pre zapečenie.

Záverom

Zaslané podklady v našej šablóne od zákazníkov kontrolujeme, či dodržiavajú tieto tri základné pravidlá. Poprípade doupravíme a pošleme k schváleniu. Šablónu vám pošleme na konkrétnu tašku na požiadanie po e-maily.

Odoberajte nás na Facebooku a Instagrame, nech vám táto informácie neunikne!

Zdielať tento obsah